La ce vârstă este pregătit bebelușul pentru tacâmuri și scaun de luat masa?
publicat in: Noutati // publicat pe: 27.05.2022
Când vine momentul scaunului de luat masa?
În general, copilașii în jurul vârstei de 6 luni deja pot sta în funduleț și ar trebui să poată să consume alimente solide. Așadar, acesta este un moment bun pentru a-i obișnui cu un nou mod de a lua masa.
Pentru siguranța bebelușului, este important ca scaunul de luat masa să nu fie așezat lângă o masă solidă sau un blat de bucătărie la care cel mic poate ajunge ușor. Copilașul se poate împinge de margine și poate dezechilibra scaunul, ceea ce duce la posibile accidente. Din acest motiv recomandăm plasarea scaunului de luat masa la o distanță potrivită astfel încât să ajungeți la bebeluș ușor, dar el să nu reușească să atingă masa sau blatul de bucătărie. Dacă sunt și alți copii mai mari în casă, aceștia trebuie instruiți să nu se urce și să nu tragă de scaunul de luat masa, tot din motive de siguranță.

La alegerea scaunului de luat masa, trebuie luate în considerare mai multe aspecte: dacă acesta este reglabil, dacă are centuri, materialele din care este realizat, dacă este ușor de mutat și curățat, etc.
Unii copii depășesc etapa scaunului de luat masa la 18 luni, alții mai târziu. Nu există o durată ”corectă” de utilizare, depinde de ritmul de creștere al celui mic și de cât de confortabil se simte sau dacă vrea să treacă la etapa următoare.
Când vine momentul utilizării tacâmurilor?
În jurul vârstei de 1 an, copilașii au, teoretic, suficientă îndemânare pentru a putea utiliza tacâmuri. Dacă deja se pot hrăni singuri cu ajutorul degețelelor, pot apuca mâncare și o pot duce la gură, ar trebui să se descurce destul de bine și cu ustensile.
Pentru început, sunt indicate tacâmurile realizate din bambus sau alte materiale mai ușoare și mai puțin periculoase. Acestea nu trebuie să aibă margini ascuțite și trebuie să poată prelua o cantitate de mâncare potrivită pentru un copilaș.

Inițial, mâncărurile cu o consistență mai densă sunt mai potrivite pentru tacâmuri (budincă de ovăz, piure de cartofi, etc) urmând ca mai apoi să se treacă la altele mai lichide (lapte cu muesli, supă cremă, etc).
Deprinderea unei noi abilități nu este un lucru ușor, mai ales pentru un bebeluș care abia învață să se hrănească singur, așa că răbdarea este importantă. Desigur, părinții trebuie să se aștepte și la dezordine și resturi de mâncare pe haine, pardoseală, măsuță, scaun, motiv pentru care locul de luat masa trebuie să fie ușor de curățat și încurajăm utilizarea bavetelor care se spală și se usucă ușor (precum cele din silion). De asemenea, timpul dedicat meselor poate crește atunci când cel mic abia învață să se hrănească.

Din fericire, și această etapă este scurtă, așa că nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Noi sperăm că acest stadiu va trece fără prea multe bătăi de cap. Diversificarea marchează începutul meselor sănătoase și armonioase în familie: momente de relaxare și comunicare, de petrecere a timpului împreună și de a dobândi obiceiuri sănătoase.
Dacă îți plac sau îți sunt de folos articolele noastre, le poți aprecia cu un share! Informațiile ar putea fi utile altor mămici sau tătici. Îți mulțumim!