Care sunt cele mai bune legume pentru copilași?
publicat in: Noutati // publicat pe: 24.06.2022
Așa că astăzi, de ziua internațională Eat all your veggies, am întocmit o listă cu legumele care aduc beneficii, iar dacă aveți nevoie de tips&tricks despre cum să le introduceți în alimentație, avem deja un articol pe tema aceasta: Metode realiste de a-i convinge pe copilași să mănânce mai multe legume.

Ardei gras – ușor dulceag, poate fi consumat atât crud cât și gătit, și vine într-o varietate de culori (roșu, verde, oranj, galben, chiar și mov). Un lucru mai puțin știut este că ardeiul gras este una din cele mai bune surse de vitamina C!

Morcov – cel mai adesea copiii mănâncă fără probleme, dar dacă nu este pe placul lor, poate fi inclus chiar și în dulciuri home made (prăjitură cu morcov îndulcită cu sirop de curmale, de exemplu). Mai mult, gătit este și mai nutritiv, fiind o sursă bună de beta caroten, fibre, potasiu și antioxidanți!
Mazăre – iarăși o legumă cu o reputație mai nefericită. De fapt, mazărea este dulceagă și simpatică (arată ca o bombonică verde), așa că cei mici sunt dispuși să o încerce. Mai mult, dacă este prezentată sub formă de păstaie, este o adevărată aventură să o desfacă și acest lucru poate face din momentul mesei o joacă plăcută și constructivă. Mazărea ajută la dezvoltarea creierului și îmbunătățirea memoriei.
Castravete – crocant și delicios, castravetele este acceptat cu ușurință de cei mici! Indiferent dacă este mâncat pur și simplu, inclus într-o salată sau alături de hummus ori sosuri de iaut, aceasta este leguma cea mai bogată în vitamina E, dar conține și vitaminele A, B și C, ajutând la sănătatea creierului, pielii și sângelui copilașilor.

Cartof dulce – așa cum îi spune și numele, este dulce și deci un succes în farfuria oricărui prichindel! Cu o cantitate scăzută de grăsimi dar extrem de bogat în fibre, vitaminele A și B6, mangan și potasiu, acesta poate fi inclus într-o multitudine de mâncăruri (de la negresă la hummus sau chiar clătite), ori consumat pur și simplu copt / gătit la abur.
Ciuperci – deși sărace în calorii, ciupercile sunt bogate în potasiu, cupru și seleniu, iar în funcție de varietate pot conține și mulți alți micronutrienți. Textura nu este mereu pe placul copiilor, așa că pentru început acestea pot fi gătite într-o supă cremă sau incluse în alte mâncăruri. Există din ce în ce mai multe opțiuni pe piață (recomandăm să fie achiziționate din surse de încredere), și pot fi încercate mai multe sortimente pentru a găsi preferatul celor mici. Mai mult, se găsesc ciuperci uscate care pot fi date prin rășnița de cafea iar ”făina” obținută poate înlocui cu succes condimentele din sosuri, supe cremă, etc. oferind savoarea specială umami.

Avocado – moale, cremos și bogat în acizi grași esențiali și potasiu, avocado este de un real ajutor în dezvoltarea creierului și un aliment important în alimentația copiilor. Poate fi consumat ca atare, pe pâine prăjită în loc de unt, dat la blender cu lămâie și condimente pentru a obține un sos ce înlocuiește cu succes maioneza, dar desigur și în forma super-apreciată de guacamole! Mai mult, pentru cei mici poate fi dat la blender cu pudră de carob și câteva curmale sau banane pentru a obține un mousse absolut delicios și 100% sănătos!

Bineînțeles că toate legumele sunt sănătoase și benefice, însă nu toate sunt la fel de ușor de acceptat, iar unele ies în evidență datorită densității nutriționale adecvate pentru un copil în creștere. Sunt importante în dietă deoarece reprezintă o sursă de fibre și micronutrienți, ajutând la digestie și la o stare bună a sănătății (inimă, prevenirea bolilor mentale, îmbunătățirea vederii și a funcțiilor organelor interne, întărirea sistemului imunitar). Sunt pline de antioxidanți, și prin obișnuirea cu ele cei mici pun bazele unei nutriții corecte. Nu în ultimul rând, sunt delicioase!
Dacă îți plac sau îți sunt de folos articolele noastre, le poți aprecia cu un share! Informațiile ar putea fi utile altor mămici sau tătici. Îți mulțumim!